- Projecten
- Nieuws
- Media
- Bureau
- Pers
- Particulieren
- Fusion> Essalam Moskee in RotterdamLees meer...X
-
Fusion
Pleidooi van WAM architecten voor een sierlijke architectuur in een open samenleving
“ FUSION is geen stijl maar een houding; een strategie van de open geest, die geen taboes aanvaardt”, aldus architect Wilfried van Winden. De toenemende diversiteit van culturen en subculturen in de moderne samenleving vraagt om een nieuwe architectonische strategie. FUSION staat voor een inventieve wijze van mengen en verbinden van heden en verleden, van Oost en West, van traditie en vernieuwing, van high en low culture. Hiermee worden nieuwe expressies gemaakt die beantwoorden aan specifieke culturele en locale wensen en gewoonten. Het ornament - de sierlijke architectuur - levert hier wezenlijke bijdrage aan.
Met Fusion wil Wilfried van Winden het huidige architectuurdebat een ander accent geven en zo ruimte creëren voor een geestrijke en vernieuwende architectuur. Het Inntel Hotel te Zaandam, de Essalam Moskee in Rotterdam en het woningbouwproject De Oriënt in Den Haag zijn goede voorbeelden van Fusion uit zijn eigen werk. In het rijkelijk geïllustreerde essay ‘Fusion–Pleidooi voor een sierlijke architectuur in een open samenleving’ staan niet alleen ontwerpen van hemzelf maar ook van andere architecten, vormgevers en kunstenaars. - WAM architecten exposeert in Zaandam
- Essalam Moskee in Rotterdam
- De Oriënt in Den Haag
- Inntel Hotel
- Fusion onderdeel van de tentoonstelling ‘Living’ in museum Louisiana in Denemarken
- Fusion reizende tentoonstelling
- Lezing in Denemarken
- Fusion film
- Publicatie Fusion
27 07 2012
Essalam Moskee in Rotterdam
Sinds eind 2010is de Essalam Moskee officieel in gebruik genomen door de Rotterdamse Marokkaanse gemeenschap.
Het gebouw bestaat uit drie aan elkaar geschoven ruimten: het prominente entreeportaal, de hoofdruimte en de halfronde mihrab (de gebedsnis die de richting van Mekka aangeeft). De ruimten worden bekroond met koepels en staan met elkaar in verbinding door een vide en ontvangen licht via de grote, 25 meter hoge centrale koepel. De twee minaretten zijn 50 meter hoog.
Het ontwerp van de moskee bouwt qua stijl voort op de traditie van onder andere de vijftiende-eeuwse mammelukse architectuur in Caïro. Deze architectuur is, mede door de schitterende tekeningen van David Roberts, al in de negentiende eeuw bepalend geweest voor de westerse perceptie van islamitische architectuur. In de architectuur is nadrukkelijk ervoor gekozen gebruik te maken van symbolische iconografie zoals koepels en minaretten, die het gebouw van kilometers ver herkenbaar maken als moskee. Het gebouw is bekleed met gekleurde granietplaten en heeft accenten in genuanceerde, blauwgrijze steen. Voor de opbouw van de minaretten van zwaar naar licht en voor de verluchtiging en bekroning dienden de Amsterdamse torens van Hendrick de Keyser Amsterdamse eveneens als inspiratiebron.
“Het gebouw is een uitstekend voorbeeld van wat ik Fusion architectuur noem. Doordat die architectuur als uitgangspunt voor de moskee is genomen, zien de gelovigen zich in het openbare leven gerepresenteerd. Dat mensen zich daardoor meer thuis voelen vind ik belangrijk”, Aldus Wilfried van Winden.
Klik hier voor in interview met Wilfried van Winden in avro’s Kunstuur
Klik hier voor interview op de Zwitserse televisie
Meer over dit project: klik hier
-